duminică, 28 ianuarie 2018

Trei pași pentru fericire:

Pentru a păstra un tonus psihic bun, pentru a ne cala stabil pe un viitor liniștit, pentru a zâmbi liniștit pe termen lung, cred că trebuie să avem doar trei mari condiții îndeplinite:

1.     Să ai ceva de făcut.
2.     Să ai pe cineva de iubit.
3.     Să ai ceva la care să speri.

Asta știe orișicine, informațiile de mai sus sunt vechi de zeci de ani, dacă nu chiar sute, dar fiecare interpretează diferit fiecare punct. Evident că și rezultatele vor fi altele, de aia nu avem toți același traseu. Nici măcar aceleași liniști și zâmbete.

Le voi lua succint pe fiecare la mână, așa cum știu și simt și eu:

Să ai ceva de făcut.

Mă gândesc aici la o activitate. Orice fel de activitate. Să înveți pentru la școală, să citești ceva instructiv, nu reviste glossy sau de can-can. Să citești cărți de referință, să înveți să faci orice. Să știi să coși, să repari, să gătești, să-ți întreții sau modelezi prin sport sau mișcare trupul, care știm că este templul sufletului, să ajuți familia, un prieten, niște apropiați sau chiar și pe niște străini aflați la nevoie. Cu o vorbă bună, cu un ajutor printr-un serviciu prestat, prin donarea unor obiecte, lucruri sau haine care nouă nu ne mai folosesc, dar care altora le-ar produce o reală bucurie să le utilizeze sau poarte.

Este extrem de important să ai ceva de făcut. Să te ostenești cu folos. Nu prin cluburi sau baruri ori cafenele pline de fum. De aici nu vei acumula nimic folositor sau util viitorului tău. Nu vei hali decât fum toxic și remarci neortodoxe referitoare la banii tăi sau trupul tău. Nu se poate evidenția creierul sau sufletul unui tânăr într-un bar, cafenea, club, terasă. Niciodată!

După ce ai făcut ceva util ție, dintre cele enumerat mai sus, sau după ce ai făcut ceva ordine sau curățenie prin casă, sau ai ajutat familia ta prin gospodărie, sau ai învățat cinci cuvinte noi într-o limbă străină, poți apoi să-ți refaci forțele pentru a o lua de la capăt cu folos și a doua zi.
Mereu să ai ceva de făcut. Niciodată să nu ajungi să te plictisești. Se spune că plictiseala este starea proștilor. A celor care nu sunt atenți la viața minunată pe care o au și pe care o lasă să trecă cu slab folos pe lângă ei. Se mai spune că dacă nu ai mereu ceva de făcut, îți dă Dracul ceva de făcut. Doamne-ferește! Din plicitiseală este foarte ușor de ajuns la prostii, fărădelegi, nenorociri: droguri, prostituție, crime.
Te rog să ai mereu ceva frumos și util ție de făcut!

Să ai pe cineva de iubit

Nu mă refer aici doar la iubirea aceea amoroasă dintre doi îndrăgostiți. Nu neapărat. Este și ea importantă, dar mai important este să iubești mai întâi pe cei din familie și pe cei apropiați ție, în măsura în care se poate sau mai ai cum, desigur. Să-ți iubești părinții, bunicii, rudele – așa cum sunt și cum le ai. Să le dai ascultare, să le fii sprijin și motiv de laudă și mândrie. Să le fii un zâmbet pe chip în fiecare zi.
Poți iubi și un animal. Un câine, o pisică sau chiar un iepure. Fiecare cum se descurcă. Și nu trebuie neapărat să fie proprietate personală. Poate fi al altuia, dar tu să-i dai de mâncare, să-l îngrijești din când în când, să-l alinți, să-l mângâi cât de des se poate. De mângâiere orice ființă are mai multă nevoie decât de mâncare. Se spune că fără mâncare poți trăi aproape șase-șapte săptămâni, dar fără atenția, gândurile bune, afecțiunea sau mângâierea semenilor ne-am stinge sau mutila în câteva zile nenorocite.
Sigur că și iubirea față de cineva de vârsta voastră este importantă. Dar nu asta trebuie să fie principala preocupare. Această afecțiune romantică față de sexul opus trebuie să vină natural în baza unor legături ce se nasc spontan și fără motiv sau interes concret, material, profesional sau financiar.

Să ai mereu ceva la care să speri

Este important ca să ai mereu un astru către care să-ți îndrepți oricând privirea. Să existe un proiect sau o speranță de îndeplinit. De la proiecte de școală, de studiu, la proiecte sportive, sociale, financiare, turistice, profesionale, emoționale, sentimentale. Speranța ne ține în viață atunci când toate celelalte au plecat de lângă noi.

Adaos scurt, de final:

Îți sugerez să mai ai grijă, în lupta cu pesimismul, la evitarea cu orice preț a frustrării.

Frustrarea poate veni din multe surse, dar cred că principalele rezervoare sau fabrici sunt:

1. ura, pica sau resentimentul
2. pizma, gelozia sau invidia.

Ura, pica sau resentimentul sunt omniprezente în sufletele semenilor noștri. Vedem asta din sănătatea lor, din conflictele umane sau dintre popoare sau categorii etnice sau religioase de pe tot globul care se înmulțesc și cresc zilnic, avem chiar lângă noi Ucraina.

(text scris pe ciornă prima oară în martie-aprilie 2015, dar niciodată publicat)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.