sâmbătă, 11 martie 2017

Cască ochii, deschide-ți sufletul! Nu judeca!

Să deschizi ochii poate fi unul dintre cele mai dureroase procese. Dar când vei vedea pentru prima oară lumina Soarelui la 30+ sau 40-, s-ar putea să fie una dintre cele mai fericite zile din viața ta și prima din noua șansă la o experiență colosală.

Să privim liniștiți:

Un om înstărit cu adevărat, bogat și la exterior, dar și la interior, n-ai să-l recunoști ușor pe stradă, la prima vedere, decât dacă ai un mic antrenament în acest sens sau măcar un scurt instructaj din partea cuiva mai experimentat în speța asta. S-ar putea ca el să umble îmbrăcat în haine mai ponosite ca ale tale și să poarte încălțări mult mai vechi și mai uzate decât ale majorității, deși el nu duce lipsă de nimic atunci când turma miaună sau behăie.

Un om liniștit și stabil emoțional nu vei întâlni la tot pasul, de fapt este extrem de greu să afli unul autentic, și cu greu și mari riscuri vei face vreodată, dacă ai ouă, alegerea corectă. S-ar putea ca la prima vedere să pară nebun, sau, din contră, retras sau sălbatic și mizantrop, un pustnic.

Un om de încredere, statornic și fidel cauzei tale s-ar putea să nu găsești aproape niciodată. Mai ales dacă nu reușești să treci peste poleiala ostentativă a unui curvar sau a unei curve, ori să nu poți ignora falsa tendință spre solitudine sau ușoara variație simultană, divertisment nedăunător pe termen lung. Ochii larg deschiși și sufletul cald pot face descoperiri uluitoare și mângâietoare. Din mâlul adânc al lacului ies cei mai frumoși nuferi la suprafață, paradoxul contrastelor în aceeași ființă va exista mereu, important este fondul și grosul exprimării exterioare.

Un om cu experiență diversă, ce a realizat câte ceva și poate în continuare să mai facă și chiar să și ajute pe mulți alți semeni păstrându-și în același timp buna credință, n-ai să găsești pe toate drumurile sau poate nu vei întâlni doi în viața ta. S-ar putea să-l confunzi cu un lăudăros sau cu un plin-de-el ori cu unul care n-are preocupare, gândindu-te, greșit – evident!, că de unde are atâta timp să ajute și pe alții, și să crezi fals că este un ins care caută doar ca să-și umple timpul.

Chibzuiește bine înainte de a face o categorisire fermă sau evaluare sumară. Dacă n-ai nici o experiență bogată de viață, te poți înșela amarnic și să-ți treacă prin față un platou cu fructe exotice pe care tu să nu-l vezi din pricina pojghiței opace de pe ochi.

Să judeci un om este un păcat. Asta este treaba altora, mai exact a lui Doamne-Doamne.

Să judeci după aparențe este o prostie imensă specifică celor mici, slabi, săraci, ignoranți și care așa vor rămâne, din păcate, toată viața. Și ei și familiile lor, fără dubiu.

Să judeci după aparențe și după ce ai fost și avertizată, nu mai ai nici o scuză.

Soarta ta ești tu! ☺
Zâmbetul tău este în mâinile tale!



3 comentarii:

  1. Spuneai ca e nasol sa judeci dupa aparente, parca... Intrebarea de mai sus se refera la faptul ca nu inteleg de ce unii se folosesc de aparente, adeseori create, desi facand asa isi dau cu stangul in dreptul .. ?!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aparențele selectează grâul de neghină.

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.