marți, 28 iunie 2016

Modestie, echilibru, moderație

Mai binele este dușmanul binelui sau ”nu căta la deal, vezi să nu luneci la vale”.

Sau ”mai puțin e mai bine”.

Dar cine mai are astăzi timp să asculte de înțelepciunea milenară strânsă în scurte ziceri?

Nimeni, evident.

vineri, 24 iunie 2016

Săracul prost voyeur

:-) Ne trebuie mult tupeu, aroganță și nesimțire să vorbim negativ despre votul britanicilor în condițiile în care noi am luat aproape exclusiv decizii proaste și foarte proaste la vot de vreo sută de ani încoace.

Bineînțeles că majoritatea comentatorilor români despre Brexit nu cunoaște îndeaproape motivele dorinței lor de a pleca, dar ignoranți și suficienți fiind cu to(n)ții noi nu vedem nici măcar derapajele și degringolada din curtea noastră și pericolele ce ne pasc rămânând pasivi la noua ofensivă a găștiilor penale din parlament și din partidele politice mari care dețin aceleași procente indiferent de cloaca în care-și fac veacul și ignorând orice eveniment intern sau extern.

sâmbătă, 18 iunie 2016

Holteii

Am cinci-șase prieteni și amici care au ales să nu se (mai) însoare. Eu sunt alături de ei, dar cam al ... optulea, reticent, circumspect. Stau mai departe, studiez încă piața, verific informațiile proaspete, mă mai împiedic uneori, încerc să nu mă molipsesc definitiv. 
Încerc!
Nu mi-e ușor nici mie. Am și eu crucea mea de dus.

S-ar putea să fie chiar mai mulți din specia de mai sus, dar eu m-am oprit cu atenția doar asupra acelora care fac acest lucru asumat, conștient, declarativ. Nu ostentativ, pentru că ei sunt chiar discreți. ☺ Foarte discreți!
Cu siguranță că ei sunt mai mulți, dar ceilalți orbecăie încă. Te rog nu mă întreba iar de ce, am tot scris poveștile unora mai demult. Aici și câte ceva și aici.

Pot spune despre ei, despre holteii asumați, pe scurt, următoarele:

luni, 13 iunie 2016

Un simplu om

El, elegant, pedant, mereu zâmbitor, caritabil, o fascinase pe mama ei mai întâi cu flori, zâmbete, plimbări și promisiuni. Când și ea îl cunoaște, târziu, pirostriile erau calde deja și se așezaseră de ceva vreme pe frunți. Un singur prieten o avertizează de la bun început că totul este o spoială. Încearcă să-i explice că-i doar un manechin. Bineînțeles că este considerat nebun imediat, așa l-au considerat mulți, că nu vede evidența pe care o vede o lume întreagă, ”ești gelos”, ”ești invidios” - spunea lumea ”sănătoasă”. Nebunul văzuse un om simplu. Foarte simplu și rudimentar. Un purtător ilegal de pantaloni.

Ea, tânără, necoaptă nici la 30+ de ani, ascultând de mama ca de sfânta scriptură, mamă care o ține pe loc în dezvoltare ca un guru retrograd și depășit de vremuri. Deși tânără ea este lipsită de energie, workăholică, niciodată neavând timp și bani deși câștigă colosal, etern nemulțumită de ea, de prieteni, de soț, de colegi, de muncă. O mică  și drăgălașă cerșetoare, așa era pe atunci.

vineri, 10 iunie 2016

De ce mă sfătuiesc tot timpul cu femeia?

Sunt ceea ce sunt datorită excelentelor femei ce mi-au fost alături. Am scris aici câte ceva. Și mai multe aici.

Dar astăzi voi scrie scurt doar despre motivele pentru care mă consult mereu cu femeia înainte de absolut fiecare pas sau decizie importantă din viața mea sau a noastră.

De ce fac asta?

Simplu! 
Pentru că:

sâmbătă, 4 iunie 2016

Forțată spre peregrinaj

Ca orice altă dependență atașamentul de Fb și internet este plăcută pe termen scurt, în imediatul și jur-împrejurul vieții noastre, dar extrem de dăunătoare pe termen lung și în largul relațiilor reale consistente. Fix la fel stau lucrurile și cu dependența de altcineva, oricare ar fi el sau ea. Non-atașamentul poate fi primul pas către libertate, liniște, zâmbet.

Când ea înșală, în majoritatea cazurilor, este cumva nefericită. Ceva-i lipsește.
Ceva ce a avut nu mai are. 
Ceva ce primea nu mai primește. 
Ceva ce aștepta nu mai vine, ceva ce trebuia să dispară n-a mai plecat.
Ceva ce i s-a promis nu s-a mai realizat și nici speranțele nu mai există în cutie.
Sau, pur şi simplu, a deschis ochii şi a observat cu stupoare pentru prima oară în viața ei, lângă ea de milenii, animalul infantil ce-o chinuia neprovocat și inutil ținând-o ostatică.