vineri, 17 octombrie 2014

Distracții gratis - doar 8 exemple

Foarte multă lume mă întreabă cum să te distrezi minimalist, adică fără să cheltuiești prea mulți bani. Sau câți mai puțini, dar cu satisfacții și zâmbete.
Cum ți-am mai spus, nu sunt un specialist și nici un guru. Cred că nici un upaguru. Dar ceva idei personale am. Bune sau rele - vom vedea împreună.
Încerc o listă scurtă de doar 8 bucăți din experiența și practica proprie. Pe măsură ce îmi mai aduc aminte sau mai primesc propuneri și sugestii de la tine lărgim lista. Sunt curios până unde putem ajunge. 10-20?

Încep, așadar, eu:

  1. Scrisul. E principalul meu hobby, încerc să scriu zilnic, de cele mai multe ori nu reușesc - dar asta este o altă discuție..., mă relaxează. Să vezi cum se aștern literele, cuvintele, frazele și cum prinde contur povestea - e fascinant! Iar apoi după ce publici să vezi că oamenii te citesc, distribuie mai departe, apreciază și să vezi astfel cum se rotește contorul vizualizărilor - e neprețuit!  Cred că fiecare are câte un hobby care să nu necesite prea multe resurse. Mie îmi sunt suficiente uneori o bucată de hârtie și un creion sau un pix. Sau calculatorul când sunt acasă sau pe lângă o ”acasă”. Hobby-uri similare fără a limita la: unii pictează, alții colecționează, puțini olăresc sau sculptează, unii cântă la un instrument sau vocal, câțiva gravează. Cunosc foarte mulți care au ca hobby practicarea sportului. Magic!
  2. Joaca cu copii (cine-i are, să-i trăiască ...), ai tăi sau ai altora, nepoți sau prieteni - poate fi extrem de relaxantă. Eu ador să mă joc cu nepoata mea - MA. Cam rar reușesc asta, dar e excelent de fiecare dată. E gratis, distractiv și, cum spuneam, uneori, relaxant.
  3. Sport în parc cu greutatea corpului, în aer liber, în pădure. Alergare, jogging sau măcar o plimbare ușoară. Mișcarea în aer curat face doar bine. Fizicului, psihicului și buzunarului. Eu fac mișcare, aproape zilnic, fie ea alergare, bicicletă, mănuși/palmare/sac, înot, fotbal, tenis, aerobic (divers), baschet, tras de fiare. Iar în zilele noastre multe parcuri am amenajate zone speciale cu aparate de sport sau chiar terenuri de diferite sporturi.
  4. Întâlniri ocazionale acasă cu prietenii. Puțini, ca să vă puteți concentra la fiecare când vorbiți. Maxim 3-4 odată, părerea și propunerea mea. Discutați, comentați, schimbați idei și principii valoroase și/sau utile. Purtați discuțiile la concret, nu visați utopii sau idealisme găunoase sau să debitați baliverne aiuritoare. Dacă și gătiți ceva sănătos împreună e și mai bine. E chiar ideal. La băutură nu mă (mai) bag ... Dar vă descurcați voi și fără mine. 
  5. Cititul. Pentru mine reprezintă o relaxare și un mod excelent de a petrece timpul liber. Dar ai grijă ce citești, pentru că este la fel ca și cu mâncarea: junk bagi, junk ești, junk scoți, junk devii.
  6. Ieșirea la o cafea, o limonadă sau un ceai cu un prieten, cu un coleg de branșă, cu un partener de afaceri sau cu o rudă mai îndepărtată. Eu recunosc că fac asta din ce în ce mai rar, mai ales în ultimii ani - devin un mizantrop, dar poate fi o rezolvare facilă a multor situații controversate sau doar neclare.
  7. Plimbări pe două roți. Cu motorul. Mă rog, se presupune că ai pasiunea asta și carnet categoria A. Dacă mai ai și prieteni cu aceleași caracteristici atunci e perfect. Dar nu-i complicat. E chiar banal, aș putea spune. Iar în loc de motocicletă poți călări o bicicletă, sau un scuter, sau o trotinetă. Au apărut chiar trotinete pliabile. Le poți pune într-o geantă mică. E chiar mai sănătos și mai eco. Unii, în lumea civilizată, merg cu ele și la serviciu.
  8. Treabă prin curte. Sau prin casă. Sau prin curtea casei, a blocului, a cartierului, a vecinilor, a prietenilor, a rudelor. În aer curat sau în liniște. E destulă și practic nu se termină niciodată. O faci cu plăcere și face bine și fizicului și psihicului. Fie acasă, fie la țară, eu mă deconectez făcând diverse pe lângă casă. De la tuns iarba, la curățat copacii, la făcut curățenie după, cules de fructe, vopsit cu var, dezburuienit și smuls urzici din rădăcină, mici reparații și vopsitorii la gard, la acoperiș, la pod, etc.
Acestea sunt un minim, elementar, le folosim ca inspirație sau ca punct de plecare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.