vineri, 24 iunie 2016

Săracul prost voyeur

:-) Ne trebuie mult tupeu, aroganță și nesimțire să vorbim negativ despre votul britanicilor în condițiile în care noi am luat aproape exclusiv decizii proaste și foarte proaste la vot de vreo sută de ani încoace.

Bineînțeles că majoritatea comentatorilor români despre Brexit nu cunoaște îndeaproape motivele dorinței lor de a pleca, dar ignoranți și suficienți fiind cu to(n)ții noi nu vedem nici măcar derapajele și degringolada din curtea noastră și pericolele ce ne pasc rămânând pasivi la noua ofensivă a găștiilor penale din parlament și din partidele politice mari care dețin aceleași procente indiferent de cloaca în care-și fac veacul și ignorând orice eveniment intern sau extern.


Este hilar să-i vezi și blamezi pe proștii britanicilor, având ca profil demografic exact poza votantului pesedist, care oricum o duc mai bine decât 99% dintre ai noștri, dar să nu observi majoritatea covârșitoare a săracilor votanți români care au rămas fix așa cum a spus-o Brâncuși cu zeci de ani în urmă.

Da, și Caragiale, și Cioran, și Țuțea, și Noica, și Eliade spuneau fix același lucru, dar mai cu perdea. Ca să nu se aricească chiar toți cititorii sensibiloși, dar ”dăștepți” și săraci din tată-n fiu de decenii și cu perspective nule de a ieși din mizerie.

Le va fi greu o perioadă britanicilor, dar vor supraviețui mai bine ca noi.
Le va fi dificil o vreme celor din restul UE și celor din mecanismul euro, dar dacă fac o reformă masivă și pro-piață, dură și corectă luând în calcul persoana activă și productivă și nu cerșetorii și milogii, dacă vor tăia din imensul aparat birocratic și inutil, dar generator de frustrări către popoarele net contributoare și având și ochii mai deschiși, vor fi bine în scurt timp și chiar s-ar putea ca ieșirea Marii Britanii să fie o nesperată fereastră de oportunitate pentru cei rămași.


Nouă oricum ne va fi greu. Și cu Brexit (dacă va fi ratificat de parlamentul lor...) și fără el noi oricum avem de muncit și de eradicat corupția sistemică și furtul generalizat. Dar nu facem mai nimic în sensul ăsta și asta ar trebui să ne preocupe zilnic, nu deciziile unor potentați.

Cred că decât să ne fută grija de soarta altora mai bine am face bine să ne preocupăm de muia pe care o luăm zilnic de la vota(n)ții noștri.

Pace!

:-)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.