marți, 4 august 2015

Întrebări esențiale

Iată doar trei întrebări, dar sunt mai multe, fiecare și le știe pe celelalte mai importante, pe care orice om ar trebui să și le pună zilnic sau măcar înainte de câte o decizie grea sau un eveniment important din viața lui/ei. 
Eu asta fac de vreo douăzeci de ani şi nu mă pot plânge că mi-a fost rău. Dimpotrivă.

Cum am mai spus: nu dau lecții nimănui, nu sfătuiesc pe nimeni, ci doar scrijelesc pentru fi-miu ori fi-mea și/sau nepoatele mele.


1. În comparație cu ce?
Cred că este bine să știi mereu care este elementul de comparație. Sau reperul acceptat sau comun agreat. Dacă spui că ești foarte bun(ă) într-o zi când ai făcut 100 de abdomene sau de flotări legate, sau când ai făcut prima sută de mii de euro cash, gândește-te mai bine, stai liniștit(ă) un minut și apoi pune-ți întrebarea: În comparație cu ce? Sunt și persoane care fac astea la încălzire, dar și persoane care n-au făcut asta în viața lor. 
Mai am un exemplu. Acela în care ți se spune sau prezice un viitor luminos sau o perspectivă sumbră în orice domeniu activezi sau acțiune demarezi. Tu oprește-te puțin și pune-ți liniștit(ă) întrebarea: În comparație cu ce?

2. De ce?
Întrebarea asta nu are nevoie de nici o descriere. Trebuie pusă constant. Zilnic. Mai ales ție însuți sau însăți. La aproape orice faci. Sau vrei să faci. De ce? să fie constant pe buzele tale sau măcar în sufletul tău. De ce? Pentru că s-ar putea, dacă faci o evaluare onestă a răspunsurilor, să constați că multe acțiuni nu are sens să le întreprinzi, că multe sume de bani nu are logică să le cheltuiești, că mult timp nu are sens să-l irosești, că multe întâlniri sau vorbe nu-și au rostul. Poți însoți întrebarea De ce? cu Pentru care motiv?. Este la fel de valoroasă și-ți poate aduce multe revelații copleșitoare în viață.

3. Când anume?
Timpul este resursa cea mai prețioasă a vieții noastre, dar puțini o valorizează sau conștientizează. Cei mai mulți au impresia că vor trăi vreo mie de ani sau mai mult. 
Să-ți pui această întrebare, Când, anume?, este, de cele mai multe ori, copleșitor pentru respondent. Pentru că atunci când pui această întrebare, și dacă răspunsul este onest și bine fundamentat, s-ar putea să vezi mai bine urgența sau lipsa ei. Poate chiar inutilitatea acțiunii. 

Atunci liniștea s-ar putea instala confortabil în sufletul tău, pentru că ai conștientizat că nu-i nici o grabă sau că trebuie să te grăbești pentru a prinde și tu o felie din imensul tort de fericire al lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.