miercuri, 29 octombrie 2014

DA! hotărât conflictului între generații - ep 2

continuare de aici...

Cu siguranță că există și persoane mature printre cei în etate și care au un alt mod de a gândi, total diferit de al congenerilor lor. Adică sunt ființe conștiente, open-mind, deschise la nou și dispuse să țină, în măsura posibilităților, pasul cu tânăra generație. Lăsând curajoși în urmă și învățând din trecutul negru și nenorocit care ne-a tras înapoi și în beznă cincizeci-șaizeci de ani.
De asemenea există și tineri care sunt mai retrograzi, mai orbi și mai extremiști chiar decât bunicii lor ce slujeau cu mândrie și devotament PCR-ul stahanovist. Cârlanii din politica românească vin să confirme faptul că un bătrân stricat poate să compromită ușor și iremediabil un tânăr nerevoltat, maleabil, alunecos și oportunist.

Totuși în zilele noastre diferența dintre generații este imensă și discrepanțele clare. La această prăpastie colosală intervin doi factori majori:

1. Faptul că generația veche a trăit o perioadă consistentă în comunism, iar cei noi doar foarte puțin spre deloc. Primii au o clară îndoctrinare împuțită comunistă și anumite rețineri și ezitări generale generate de o frică inexplicabilă, omniprezentă în sufletele lor hăituite de stafia fostei securități, pe când ceilalți sunt crescuți în cel mai sălbatic model liber (așa-zis capitalist) din istoria modernă românească. Ideologic vorbind.

2. Saltul tehnologic și informațional, inclusiv accesul la ele, sunt imense. Unii n-au reușit să țină pasul cu asta, preșcolarii se distrează cu device-urile noi și accesează de la vârste fragede poze, documente și informații pe care ceilalți ce le sunt bunici nu le vor vedea niciodată.


Astfel vedem că există acea constantă dispută dintre generații cum se mărește și amplifică permanent și eu sunt pe deplin de acord cu asta.


De ce?


1. Felul de a gândi al predecesorilor s-a dovedit greșit, falimentar, eronat în majoritatea cazurilor și domeniilor. Rezultatele și dovezile sunt la tot pasul (uită-te, de exemplu, la orașul tău românesc: îți place cum arată și cum se trăiește în el după douăzecișicinci de ani?) și tragem încă ponoasele felului retrograd de a vedea lucrurile. Și al alegerilor constant proaste făcute de ei, vezi ”duminica orbului” - o imensă rușine pe obrazul acelei părți a poporului cu ochii deschiși. Plus obediența arhi-cunoscută și ”ochelarii de cal” ce unora le-a intrat în sânge o dată cu ”Trei culori cunosc pe lume”.


2. Felul de a acționa al generației mature este evident mai reținut și mai temător. Cei tineri au o înclinare către risc, nou, inovație. Și știi bine că fără asumarea constantă, dar calculată, a unor riscuri nu putem progresa. Probabil că al doilea factor major mai sus menționat își spune cuvântul.


3. Tinerii tind în mai toate acțiunile și comportamentele lor către vest, către Occident, în timp ce ”adulții” încă au fascinația ”tătucului” de la est. În multe domenii. Vezi, de pildă, doar intențiile de vot pe categorii de vârste ca să-ți faci o imagine inițială concludentă.


Având în vedere cercetările sociologice și studiile demografice referitoare la structura pe vârste a votanților și a felului în care administrează de douăzecișicinci de ani votul, dar și a privitorilor constanți la tv (și ce haznale de tv se admiră ...) cred că nu mai e cazul să spun mai multe despre locul unde ne îndreaptă cei în vârstă care sunt încă la ”butoane”.

Astfel mă declar hotărât PENTRU conflictul între generații! Pașnic și civilizat.
Pentru că așa e mai bine pentru ambele tabere. 
Și pentru viitorul nostru - în general.



4 comentarii:

  1. "Saltul tehnologic și informațional, inclusiv accesul la ele, sunt imense. Unii n-au reușit să țină pasul cu asta"

    Văd. Nici tu n-ai reuşit, care scrii la două paragrafe mai jos inepţia colosală cum că

    "Felul de a gândi al predecesorilor s-a dovedit greșit, falimentar, eronat în majoritatea cazurilor și domeniilor."

    Îmi pare rău, dar ai acces la Internet degeaba dacă atât ai reuşit tu să înţelegi din ce-au gândit şi făcut predecesorii. "Comuniştii ăia împuţiţi" au preluat o ţară cu 80% analfabeţi şi au trimis oamenii de la coada vacii la oraş la şcoală, pentru ca oamenii ăia să aibă posibilitatea mai târziu să-şi trimită şi ei copiii la şcoli la fel de înalte sau mai înalte, urmând ca în 2014 să ne trezim cu mucoşii beneficiari de educaţie universitară - dar ignoranţi politic grosolan - că ies în stradă să strige "Jos comunismul!" şi să se laude cu educaţia lor care-i face automat pro-occidentali deşi fără comunişti poate erau încă analfabeţi şi ei şi părinţii lor.

    "Saltul tehnologic şi informaţional" încă aşteaptă să fie făcut de către cei care latră împotriva comunismului fără să aibă habar ce vorbesc. Şi spun asta ca unul care abia intrase în clasa întâi când a avut loc Revoluţia dar care a folosit Internetul ca să se informeze, nu doar ca să înghită pe nemestecate propaganda capitalistă disponibilă în abundenţă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia acum văd comentariu acesta, după aproape un an. O fi mâna lui Dumnezeu. Ce noroc ai avut!

    Da, Donjoe, se vede că n-ai trăit în comunism și că-ți iei informațiile doar de pe internet. Se vede clar! Nu-i nici o diferență între cei pe care îi descriu eu în articol și tine. Din păcate. Păcat că ești tânăr...

    Comunismul n-a fost chiar așa de roz cum îl vezi tu prin ochelarii de cal ai ignoranței crase și ai propagandei ruse care se pare că funcționează foarte bine printre tinerii degeaba. Mai ales dacă niște comuniști reușesc să cosmetizeze un regim criminal în așa hal încât un tânăr de 30 și ceva de ani să vadă ceva bun în asta. E ca și cum ai spune de un criminal în serie că vorbea frumos, saluta pe toată lumea, mergea la serviciu, își construise o casă cu mâinile lui, avea o facultate, citea mult filozofie, era un băiat foarte bun. Fix cam așa ești și tu cu comparațiile tale deplasate și în necunoștință de cauză.

    Păcat de morții de la Canal, de la Aiud, Pitești, Gherla, Jilava și de cei de la Revoluție. Au murit ca să aibă unii ca tine ce scrie de bine de comunism... Păcat! Mare păcat.

    Acum înțeleg cât de multă dreptate puteau să aibă și Țuțea și Cioran când făceau caracterizările arhicunoscute. Mare dreptate aveau! Tu le dai tărie acelor spuse.

    Până și Brucan avea dreptate. 25 de ani sunt puțini. Cu cei cu gândire ca a ta nu ne vor fi suficienți nici 100 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Da, Donjoe, se vede că n-ai trăit în comunism și că-ți iei informațiile doar de pe internet. Se vede clar!"

    Eventual se vede clar că tu nu ştii azi pe ce lume trăieşti azi. Cei care chiar au trăit în comunism sunt cam jumătate de părere că era mai bine decât acum, iar cei mai vehemenţi anti-comunişti sunt mucoşii care fie n-au prins comunismul deloc şi s-au lăsat doar spălaţi pe creier de propaganda americană, fie au prins doar ultimul deceniu, cel al austerităţii impuse de FMI, şi au fost dezinformaţi să dea vina pentru sărăcia de atunci tot pe "comunism" şi pe Ceauşescu (deşi ăla nu era comunism adevărat, că nu era democratic, dar mă tem că intru la concepte prea avansate cu tine).

    Ia de-ţi completează cultura:
    - bătrânii care au trăit comunismul pre-1980 au o părere mult mai bună despre el decât victimele austerităţii 80-89 sau mucoşii care nu l-au văzut deloc:
    http://www.ires.com.ro/uploads/articole/romanii_si_nostalgia_comunismului.pdf

    - sărăcia din anii '80 a fost impusă de FMI tocmai cu scopul de a revolta populaţia împotriva comunismului:
    http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/fmi-a-vrut-sa-i-saraceasca-pe-romani-inainte-de--89--pentru-a-i-scoate-in-strada-245463

    RăspundețiȘtergere
  4. „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare…”
    Asta a spus Petre Țuțea după duminica orbului.

    Altceva, Donjoe, nu mai are sens să-ți transmit.
    Rămâi în pace cu venerarea comunismului românesc!

    A, ba da!

    Vezi că unul dintre mucioși este cu vreo 6-8 ani mai mare ca tine...

    RăspundețiȘtergere

Iertatul tata avea o vorbă, învățată de la naşu-bătrânu, naşul lui de cununie, surd şi el ca şi mine, Dumnezeu să-i ierte pe amândoi, care tradusă sună cam aşa:
”Banii, puțini-mulți, să fie cu noroc, să te bucuri de ei. Doar la doctori să nu-i (fii nevoit să-i) dai.”
Mulțumesc.